O parte din retete (cele ovo-lacto-vegetariene) au fost transferate în blogul Bucătăria lacto-vegetariană, unde colecția se îmbogățește de la o zi la alta..

26 mai 2011

Știi să citești etichetele?

Ce substanţe sau ingrediente pot fi enumerate ca "aromă naturală", "aromă" sau "arome"? 
Condimentele - cum ar fi ghimbir, piper negru, praf de ceapă, praf de usturoi, praf de țelină sau ulei de usturoi - pot fi enumerate în cele trei categorii menţionate mai sus. Ele pot fi desemnate ca "arome naturale" deoarece acestea sunt substanţe folosite în principal pentru aromă. Ele nu au o contribuţie nutriţională, nu provin de la o specie de animale şi nu există probleme de sănătate legate de acestea. 

Pot fi termenii "extras de carne de pasăre", "bulion (supă) de carne," extracte de "carne" şi " plasmă de carne de vită", să fie listate pe etichete ca "arome naturale"?
Substanţele derivate din surse animale trebuie să fie identificate, ca origine, pe etichetă. De exemplu, pe etichetă s-ar citi "extras de pui", "extract de carne de miel" sau " plasmă de carne de vită."

În cazul în care "extractul de carne de porc" se adaugă la un produs din carne, pentru aromă, acesta poate fi listat ca "aromă", între celelalte ingrediente, sau va fi identificat ca un produs din carne de porc?
"Extrasul de carne de porc " va apărea între ingredientele de pe etichetă. Acesta este definit ca un produs din carne.

Cum voi şti dacă există glutamat monosodic (MSG) într-un produs din carne?
MSG este clasificat ca potenţiator de gust. Atunci când se adaugă la un produs, acesta trebuie să fie identificat ca glutamat monosodic, pe etichetă.

Ce e MSG?
MSG este sarea de sodiu a acidului glutamic. Acid glutamic este un aminoacid, se găseşte în aproape toate produsele alimentare şi, din abundenţă, în produsele alimentare bogate în proteine, inclusiv carne, brânzeturi, şi peşte.

Ce sunt proteinele hidrolizate?
Sunt folosite de industria alimentară pentru a spori savoarea, sunt pur şi simplu proteine care au fost rupte în amino-acizi. Defalcareade proteinelor poate duce la formarea de glutamat, pentru a forma MSG. În acest caz, prezenţa MSG nu trebuie să fie dezvăluită pe etichete. Etichetarea este necesară atunci când MSG se adaugă ca ingredient, direct.

Se poate ca un extract animal hidrolizat sau proteine vegetale să fie identificate ca "aromă naturală", pe etichetă?
Acestea trebuie să fie identificaet în mod specific în declaraţia de ingrediente de pe etichete. Sursele de proteine, de asemenea, trebuie să fie divulgate. Pe etichetă, veți citi "hidrolizat de proteine de grâu" sau "hidrolizat de proteine din lapte," nu doar hidrolizat de proteine.

Substanţele uscate, cum ar fi extract de carne de vită, drojdie şi proteine hidrolizate trebuie să fie menţionate pe etichetă prin denumirea lor comună, deoarece scopul lor este nu doar pentru aromă. Ele sunt potenţatori de aromă, emulgatori, stabilizatori şi lianţi.
De exemplu, "hidrolizat de proteine din soia" sau "hidrolizat de proteine din zer."

Niciun comentariu:

căutare personalizată

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape