O parte din retete (cele ovo-lacto-vegetariene) au fost transferate în blogul Bucătăria lacto-vegetariană, unde colecția se îmbogățește de la o zi la alta..

14 februarie 2010

Bauturile dulci carbogazoase duc la aparitia cancerului de pancreas

&Deşi apare destul de rar, cancerul pancreatic are o rată de supravieţuire foarte slaba: doar 5 la suta din persoanele diagnosticate supravietuiesc mai mult de 5 ani. Unul dintre motive este că simptomele precoce sunt adeseori trecute cu vederea şi boala evolueaza pe tacute; în momentul în care este diagnosticat cancerul, e deja prea avansat. Totusi, anul trecut in SUA peste 42000 persoane au fost diagnosticate cu cancer pancreatic şi peste 35.000 au murit, anul trecut.
Un nou studiu a descoperit ca oamenii care consuma frecvent băuturi răcoritoare prezinta un risc dublu de apariţie a cancerului de pancreas; un consum regulat de băuturi îndulcite ridica nivelul de insulină şi hraneste celulele canceroase.
Puteti vedea un studiu on-line publicat în numărul din februarie al Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, publicatie a American Association for Cancer Research.
Autorul principal al acestui studiu, Dr. Mark Pereira, profesor asociat la Şcoala de Sănătate Publică de la Universitatea din Minnesota şi colegii săi au cercetat peste 60.000 de persoane din Singapore, timp de peste un deceniu; au constatat că, în comparaţie cu cei care nu consuma bauturi racoritoare, persoanele care beau sucuri au un risc de două ori mai mare de a face cancer de pancreas. Cei care au consumat două sau mai multe bauturi racoritoare pe săptămână (în medie 5 pe săptămână), au un risc de 87 la sută mai mare de a dezvolta cancerul, comparativ cu cei care nu au acest obicei (ceilalti prezentand un risc de 1.87 la suta).
Unii contestatari au spus ca e posibil ca persoanele studiate sa aiba si alte comportamente negative, cum ar fi fumatul şi consumul de carne roşie. Insa Pereira susţine că rezultatele sale sunt plauzibile, pentru ca au fost aceleaşi si in cazul nefumatorilor si al celor cu diverse obiceiuri alimentare.

Niciun comentariu:

căutare personalizată

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape