O parte din retete (cele ovo-lacto-vegetariene) au fost transferate în blogul Bucătăria lacto-vegetariană, unde colecția se îmbogățește de la o zi la alta..

18 mai 2010

&Prepararea alimentelor in conditii de siguranta

Siguranţă alimentară nu se termina cu cumpararea, transportul şi stocarea alimentelor. Odată ajunsi acasă, siguranţa alimentelor dvs. este, literalmente, în mâinile dumneavoastră. Iata ce aveti de facut:

Spalarea mainilor 
Întotdeauna ne spalam pe mâini cu săpun şi apă caldă, timp de 20 de secunde, înainte de începerea prepararii alimentelor, după manipularea produselor alimentare, precum şi după ce folosim baia, schimbam scutece sau atingem animalele de companie. 
Folosiţi mănuşi, dacă aveţi o rana sau o infecţie. Nu strănutati în produsele alimentare. 

Suprafeţe şi ustensile curate
Bacteriile se pot răspândi în întreaga bucătărie  - pe tocatoare, ustensile, blaturi.
Păstraţi carnea cruda, carnea de pasăre si peştele separate de alte produse alimentare. 
Spălaţi tocatoarele şi blaturile cu apă fierbinte si cu săpun, după folosire.
După tăierea carnii crude ( fructe de mare), se spală tocatoarele, cuţitele şi cu blaturile cu apa caldă si detergent.
Utilizaţi tocatoare separate pentru diverse categorii de produse: pentru produsele proaspete, pentru carne cruda, peste şi fructe de mare. Sterilizati-le periodic cu apa si clor. Odată ce sunt prea uzate si prezinta santuri, denivelari, înlocuiti-le. 

Curatati  bucătăria
Utilizaţi apa fierbinte, detergenti, prosoape curate (sau de hârtie) pentru a curăţa toate suprafeţele.

Sfaturi pentru diverse produse
* Fructe şi legume proaspete
- spălaţi-le sub jet de apa rece de la robinet pentru a îndepărta orice murdărie si a indeparta bacteriile. La nevoie, pot fi curăţate cu o perie.
Nu se spală fructele şi legumele cu detergent sau sapun. Indepartati şi aruncaţi partile zdrobite sau deteriorate.
* Produse congelate
Bacteriile se pot multiplica rapid la temperatura camerei.
Decongelarea in frigider este cel mai sigur mod; alimentul va fi gata de utilizare a doua zi.
În apă rece: Pentru decongelare rapida, punem pachetul îngheţate într-o pungă de plastic etanşa şi il scufundam în apă rece; schimbam apa la fiecare 30 de minute. Apă rece încetineşte dezvoltarea bacteriilor . Odata decongelate, se gatesc imediat.
În cuptorul cu microunde: Urmati instructiunile de la manualul cuptorului. Gatitit imediat după decongelare.

Gatirea
Gatirea la o temperatură inalta este cel mai bun mod de a asigura siguranţa alimentelor; astfel bacteriile sunt distruse. Alimentele nu trebuie gustate până când mancarea nu ajunge la o temperatură inalta.
Posibilitatea de creştere a incarcaturii bacteriene este mai mare atunci când produsele se racesc, deoarece scăderea temperaturii permite bacteriilor să se inmulteasca.
Nu întrerupeţi gatirea, pentru ca alimentele parţial fierte se răcesc si are loc dezvoltarea bacteriilor. Pentru a evita acest lucru, asiguraţi-vă că alimentele sunt in intregime gatite. (de exemplu, carne fiarta pe jumatate)

Niciun comentariu:

căutare personalizată