O parte din retete (cele ovo-lacto-vegetariene) au fost transferate în blogul Bucătăria lacto-vegetariană, unde colecția se îmbogățește de la o zi la alta..

7 februarie 2010

Carnea de pasare - congelare, pastrare, sfaturi


&Utilizarea frigului pentru conservarea carnii implica doua procedee: refrigerarea si congelarea. Refrigerarea se face la temperaturi cuprinse intrezero si 4 grade Celsius si produce incetinirea dezvoltarii microflorei si diminuarea unor procese fizice si chimice.
Congelarea sa face la temperaturi cuprinse intre -25 si -18 grade Celsius si produce blocarea multiplicarii microorganismelor, distrugerea unor germeni si opreste alterarea.
Carnea de pasăre proaspata (refrigerata) se va păstra la rece, pe timpul distribuţiei in magazinele cu amănuntul, pentru a preveni creşterea bacteriilor. Se va pune în pungi de plastic de unică folosinţă .
Păsările congelate se pot pastra în siguranţă la nesfârşit.
Va sfatuim sa cumparati pasari congelate intregi - in cadrul termenului de 1 an, bucati de păsări -în termen de 9 luni şi organe - în termen de 4 luni.
Carnea care nu urmeaza sa se prepare imediat nu se va spala, deoarece aceasta ar accelera procesul de alterare.
Bacteriile nu se inmultesc in alimentele congelate, dar gustul, culoarea, aroma si textura se pot modifica.
Acasa vom pastra carnea numai in ambalag, pentru a preveni "arrdea" (uscare a suprafeţei si aparitia unot pete maro pe suprafaţa carnii. cauzata de aerul. Puteţi tăia partile arse, dar daca pasarea a fost puternic afectata. , trebuie să fie aruncată, pentru ca este uscata si fără gust.
Daca inainte de congelare un aliment a fost contaminat cu mucegaiuri sau bacterii, acestea vor deveni active in momentul decongelarii.
Ambaleaza carnea ermetic, inainte de a o pune in frigider si elimina cat de mult aer posibil inainte de a inchide pungile. Carnea se va transa in portii.

* Diferenţa dintre carnea de pasăre proaspeta şi congelata?
Calitatea este aceeaşi. Este o preferinţă personală a fiecaruia. Atentie - sa nu cumparati păsări congelate, dar etichetate ca "proaspete"?
Nu recongela un aliment, dupa ce l-ai decongelat.

 * Varsta gainii se stabileste dupa culoarea pielii si dupa picioare; pasarea tanara are pielea alba, fina, cu vinisoare bine conturate si labele acoperite cu solzisori mici. Gaina mai  batrana are pielea mai galbena, aspra, si labele tari , acoperite cu solzi mari si cu depuneri calcaroase.
Varsta cocosului se poate determina dupa marimea pintenilor: cocosii tineri au in loc de pinteni niste protuberante rotunde si  mici, iar cei batrani au pinteni mari, cartilaginosi, de pina la 2 cm.
Trucuri:
- gaina batrana va fierbe mai repede, daca se va tine din timp cateva ore in apa cu otet.
-  pasarea va prinde la copt o pojghita rumena, daca se va unge cu smantana.
- carnea de pasare se va coace uniform, daca o vom presa mai inainte sub o greutate cu suprafat plata.

Atentie:
- Carnea de pasari alterata are pe sectiune suprafata lipicioasa, moale (la apasare raman urmele amprentelor degetelor) poate avea un miros modificat pana la putred, grasimea poate avea un miros ranced, iar muschii de culoare rosie sau cenusie. Aceasta carne nu se admite pentru consum uman! - conform apc.
- Nu cumpăraţi carne de pasăre cu resturi de fulgi, intestine, trahee sau guşă, pentru ca incărcătura microbiană va fi mai mare.

Niciun comentariu:

căutare personalizată

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape