O parte din retete (cele ovo-lacto-vegetariene) au fost transferate în blogul Bucătăria lacto-vegetariană, unde colecția se îmbogățește de la o zi la alta..

10 iulie 2010

Agenții patogeni ce provoacă toxiinfectii alimentare: sursa de îmbolnăvire și simptomele îmbolnăvirii

& Agenţii patogeni care cauzează boli infecțioase digestive (bacterii, paraziţi, virusuri).

- Campylobacter jejuni - din apa contaminată, lapte crud, carne insuficient gătită, crustacee.
Dă febră, cefalee, dureri musculare, diaree (uneori sângeroase), dureri abdominale, greaţă - care apar după 2 - 5 zile de la ingestie.

- Clostridium perfringens - se ia din carne, produse din carne, sosuri
Se manifestă din crampe abdominale şi diaree, la 8 - 22 ore după masă; durează, de obicei 24 de ore, dar la vârstnici, simptomele pot dura 1 - 2 săptămâni.
Complicaţii şi / sau deces, apar foarte rar.

- Escherichia coli
Se poat elua din carne insuficient gătită, din hamburger mai des, din lapte nepasteurizat, sucuri de
fructe şi legume, din apă.
Se poate manifesta prin crampe, diaree severă, uneori cu sânge, dureri abdominale, vărsături, febra - puţin sau deloc.
Poate începe la 1 - 8 zile de la ingestia produselor alimentare; boala dureaza aproximativ 5 - 10 zile.
La bolnavii foarte tineri poate apărea sindromul hemolitic-uremic (SHU), care determină insuficienţă renală acută sau chiar moartea.

- Listeria monocytogenes - pot să se dezvolte încet, la temperatura frigiderului.
Apar pe alimente ca hot dogs, carne, mezeluri, cârnaţi fermentați sau uscați,păsări, brânzeturi şi lapte nepasteurizat . Dă febră, frisoane, dureri de cap, gât înţepenit, dureri de spate, stomac deranjat, uneori dureri abdominale si diaree. Boala poate incuba 3 săptămâni.
La pacienţii cu risc (inclusiv femeile gravide), se pot dezvolta mai târziu boli grave, de la aceste bacterii se poate ajunge la deces.
Femeile gravide care cred că au consumat alimente contaminate trebuie să ceară sfatul medicului.

- Noroviruși (caliciviruses şi altele)
Se pot găsi în crustacee şi în produse alimentare sau apă contaminată cu fecale.
Unele alimente cumpărate de-a gata pot fi infectate; de exemplu, salate, sandwich-uri, gheata, cookie-uri, fructe. Se manifestă prin greaţă, vărsături, dureri de stomac, febră, dureri musculare, dureri de cap, care apar de obicei în decurs de 1 - 2 zile şi poate dura 1 - 2 zile.
Diareea este chiar mai răspândit la adulţi şi vărsăturile sunt mai răspândite la copii.

- Salmonella
(peste 2300 de tipuri)
Se ia din ouă crude sau insuficient fierte, carne de pasăre, precum şi altfel de carne, lapte crud, brânză şi fructe de mare, fructe şi legume proaspete contaminate.
Se manifestă prin dureri de stomac, diaree, greaţă, frisoane, febră, dureri de cap şi apar de obicei după 8 -72 ore după masă; poate dura 4 - 7 zile.
O boală mai severă pot rezulta în cazul în care infecţia se extinde de la intestine la fluxul sanguin. Fără tratament, bolnavulmpoate muri.

- Staphylococcus aureus
Se poate lua din lapte şi brânzeturi contaminate, alimente conservate în sare - de exemplu, sunca, carne . produse alimentare făcute manual care nu necesită coacere - de exemplu, budinci, sandwich-uri
Bucătarii care transporta bacteriile pot contamina produsele alimentare.
Boala s emanifestă prin greaţă, vărsături, crampe de stomac, diaree şi de obicei apare în 30 de minute - 6 ore după consumul de alimente contaminate.
Tinerii şi vârstnicii pot avea o boală mai severă.

- Toxoplasma gondii
Boala apare din cauza:
Ingestia accidentală a fructelor și legumelor din solurile contaminate cu fecale de pisică; carne crudă sau insuficient gătită.
Simptomele sunt asemănătoare gripei și apar de obicei după 5 - 23 de zile de la masă; ar putea dura luni de zile. Cei cu un sistem imunitar slăbit pot dezvolta boli mai grave.
Poate provoca probleme cu sarcina, inclusiv avortul spontan.

= Vibrio vulnificus
Se ia din fructe de mare insuficient gătite sau crude, cum ar fi de peşte şi crustacee.
Se manifestă prin diaree, dureri de stomac, vărsături şi pot să apară în decurs de 1 - 7 zile. Poate avea ca rezultat o infecţie de sânge și poate duce la moartea celor cu un sistem imunitar slăbit.

Niciun comentariu:

căutare personalizată