O parte din retete (cele ovo-lacto-vegetariene) au fost transferate în blogul Bucătăria lacto-vegetariană, unde colecția se îmbogățește de la o zi la alta..

18 iunie 2010

Fereste-te de botulism

&Botulismul este determinat de bacteria Clostridium botulinum, care se dezvolta in conserve si alimente congelate.
Botulismul este o boală rară, dar apare periodic - in special la consumul de conserve (de peste, pate etc.) - si este gravă, provocand paralizia din cauza unei toxine nervoase. Simptomele de botulism includ vedere dublă, vedere înceţoşată, inchiderea pleoapelor, vorbire greoaie, dificultăţi la înghiţire, uscăciunea gurii şi slăbiciune musculară. Boala poate provoca paralizie, insuficienţă respiratorie şi deces.
Simptomele apar de obicei 18 - 36 de ore după consumul de alimente contaminate.
Cum ne ferim:
- Inainte de a cumpara produse congelate, produse gatite, cercetati cu atenţie ambalajul. Dacă pachetul este perforat, rupt, parţial deschis sau avariat în orice alt mod care ar putea expune conţinutul la mediul exterior, nu cumpara acest produs.
Nu cumpăra produse congelate care par să fi fost decongelate şi recongelate
Nu cumpara conserve umflate si arunca-le pe cele fermentate, cu modificari de culoare, miros, aspect.
Cumpăraţi de la comercianti cu reputatie, cunoscuti pentru respectarea normelor de manipulare în condiţii de siguranţă.
Cumpara produse congelate numai dacă sunt îngheţate, solide şi numai dacă sunt depozitate în congelator.

Acasa
Când se deschideti recipientul,analizeaza aspectul produsului. Nu utilizaţi produse decolorate, mucegaite sau cu un miros suspect. Nu utilizaţi produse ale caror lichid rabufsneste la deschiderea conservei. Dar nu gustati pentru a vedea daca e stricat!
Urmaţi instrucţiunile de preparare de pe eticheta produsului.

Niciun comentariu:

căutare personalizată