Am marcat E-urile mai agresive, de care sa va feriti cand le vedeti inscrise pe eticheta unui produs.
In unele tari - in special Australia, Norvegia, USA - multe din E-urile permise in Uniunea Europeana sunt interzise (si credem ca nu degeaba).
- E100 - curcumin - colorant galben-portocaliu derivat din radacina de curcuma (turmeric), dar deseori se produce si artificial. Se adauga in branzeturi, margarina, dulciuri, fish fingers.
- E101 - riboflavina, vitmina B6 - se gaseste sub forma naturala in verdeturi, oua, ficat. Se foloseste la preparea margarinei si a branzeturilor.
- E102 - tartrazin, Yellow nr. 5 - este un colorant des utilizat, care provoaca alergii si trebuie evitat. Mai poate provoca accese de astm, urticarii, tumori tiroidiene, mutatii cromozomiale, agitatii, hiperactivitate. La copii, efectele sunt mai accentuate. Se foloseste la colorarea bauturilor, sucurilor, dulciurilor, gemurilor, cerealelor, snack-urilor, la supe la plic si concentrate pentru supe, dar in special in bauturi racoritoare, conserve, muraturi. Este interzis in Australia si Norvegia.
- E104 - Quinolline yellow, FD&C yellow no. 10 - colorant galben folosit la rujuri, vopsele de par, cosmetice, unele medicamente. Este interzis in SUA, Australia, Norvegia.
- E107 - Yellow 2G/7G - se recomanda evitarea sa mai ales de catre suferinzii de astm si alergii. De regula, se adauga in bauturile racoritoare. Este interzis in Australia si SUA.
- E110 - Sunset Yellow, orrange yellow - se recomanda evitarea acestui colorant sintetic. Se gaseste in bauturile stimulente, energizante, in dulciuri, supe la plic, cereale pentru mic dejun, biscuiti, snack-uri, inghetate, bauturi, peste conservat, medicamente, siropuri. Provoaca urticarie, rinite, congestii nazale, alergii, inflamatii, agitatie, tumori la rinichi, mutatii cromozomiale, dureri abdominale, ameteli, vomismente, indigestie, dezgust prin pierderea apetitului, creste incidenta aparitiei tumorilor. Interzis doar in Norvegia.
- E230 - difenil, bifenil - conservant artificial anit-mucegai, folosit la citrice. Este interzis in Australia, ca si in alte tari. Testele de laborator au aratat ca, in cantitati mari, poate provoca sangerari interne. Doza maxima admisa este de 0,1 mg/kg corp.
- E231 - ortofenil fenol - conservant de suprafata. Produce alergii, la contactul cu pielea, in special copiilor. Se foloseste si la pere, morcovi, piersici, prune, ananas, rosii, ardei, cirese, nectarine etc. Nu se foloseste in Australia.
- E233 - TIABENDAZOL - fungicid pentru suprafata fructelor si legumelor (citrice, mere, pere, cartofi, banane, ciuperci), dar si la carne si produse lactate. Este permis in majoritatea tarilor. Unele substante ajung si in miez, mai ales daca fructele respective au coaja subtire. (din Revista Viata)
Manâncă natural şi curat *** Retete diverse (ovo-lacto-vegetariene,vegetariene, de post, cu pește)***
O parte din retete (cele ovo-lacto-vegetariene) au fost transferate în blogul Bucătăria lacto-vegetariană, unde colecția se îmbogățește de la o zi la alta..
Etichete
Retete ovo-lacto-vegetariane
Retete vegetariene
Retete de post
Retete de slabit
Mancare
Salate
Gustari
X - Ciuperci
Retete cu peste
X - Oua
X - Branza
Deserturi
X - Rosii
hrana vie
x - Legume diverse
E-uri
Carnea
Patiserie
X - Dovlecei
X - Ardei
Alerta
Legume/fructe
Sosuri
Supe/ciorbe
X - Cartofi
X - Morcovi
X - Sfecla rosie
X- Vinete
Pastrarea alimentelor
Boli provocate de alimente
X - Fasole verde
X - Telina
x - Orez
Cumpărarea alimentelor
Kefir
Sanatate
X - Fasole boabe
X - Mazare
X - Spanac
Condimente
Conserve
X - Conopida
X - Mere
X - Soia
X - Varza
Etichete
Tratamente/produse naturale
X - Fructe
X - Iaurt
Gatitul alimentelor
Mezeluri
Pesticide
X - Brocoli
X - Ceapa
X - Gulii
X - Smantana
Cosmetice
Decoratiuni
Ouăle
Petitii
Preparate lactate de casa
Sucurile
Vitamine
X - Castraveti
X - Hrean
X - Malai
X - Naut
X - Paine
X - Paste fainoase
X - Patrunjel
X - Praz
X - Tofu
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)

căutare personalizată

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu