O parte din retete (cele ovo-lacto-vegetariene) au fost transferate în blogul Bucătăria lacto-vegetariană, unde colecția se îmbogățește de la o zi la alta..

28 iulie 2009

Crème Brulée ("Crema arsa")


Ingrediente:

500 ml smantana, o pastaie de vanilie, 120 g zahăr, 6 lingurite cu zahăr pudră, 6 gălbenuşuri.

Taiema vanilia si scoatem miezul cu varful cutitului si il punem in smantana. Punem totul intr-un vas pe care-l incalzim pe foc, dar sa nu clocoteasca. 

Intr-un castrom frecam galbenusurile cu zaharul, pana se albesc. Le turnam usor, treptat, in smantana calda, amestecand continuu.  Trecem crema prin sita, apoi o repartizam in forme care merg la cuptor ( de Jena, de savarine, in cesti groase portelan), unse dinainte cu unt.  Asezam formele intr-o tava pe care o umplem cu apa ( Bain marie), o punem in cuptorul incins dinainte si o coacem 30 de minute. Atunci când este gata, crema va fi ferma pe margini si moale la centru. Lasam cremele sa se raceasca si le dam la rece cateva ore, acoperite cu folie. La servire, presaram  cate o lingurita cu zahar peste fiecare crema. Se caramelizeaza imediat, cu o flacara rapida (exista o lampa speciala), 8-10 secunde - altfel zaharul se va arde si va deveni negru. Le servim imediat sau le pastram la frigider. 

* Se poate carameliza zaharul separat, intr- o tigaita, si apoi se toarna imediat peste creme. Astfel vom putea turna un strat mai gros de zahar ars.

* Putem folosi zahar brun: turnam cate o lingura pe fiecare crema si ledam in cuptorul foarte incins, sa se caramelizeze zaharul.


Observatii:

-  nu vom tine crema la cuptor mai mult, caci va deveni ca un scrob; 

- zaharul ars de deasupra cremei trebuie sa formeze o crusta tare;

- dupa ce am pus zaharul pe creme, se pot tine la frigider cam o ora; in general, dupa 2 ore, crusta de zahar se inmoaie si desertul isi pierde farmecul. 

(Reteta preluata de pe www.wikihow.com. )

Variante:

- cu ciocolata: -150 g ciocolata neagra bucati, 570 frisca, 6 galbenusuri, 50 g zahar tos, 1 lingurita amidon, zahar pentru caramelizat.


Un comentariu:

Elena spunea...

ottima a vedere la foto...ma non capisco purtroppo la tua lingua....ma c'è il traduttore...aspetta che corro a vedere, un abbraccio e grazie per essere passata dal mio blog!

căutare personalizată

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape