O parte din retete (cele ovo-lacto-vegetariene) au fost transferate în blogul Bucătăria lacto-vegetariană, unde colecția se îmbogățește de la o zi la alta..

15 februarie 2009

Nevoia de vitamina C

O putem lua numai din verdeturi, fructe si legume si avem nevoie de ea zilnic.
Necesarul zilnic de vitamina C este de 35 - 65 miligrame pentru copii, de 60 - 100 miligrame pentru adulţi şi adolescenţi. Pentru fumători este recomandat un aport crescut, 120 miligrame pe zi.
Omul a pierdut capacitatea de a sintetiza vitamina C, încă de la începutul istoriei noastre evolutive, in timp ce animalele nu au pierdut acesta posibilitate. Insa suntem capabil de a stoca vitamina C în corpurile noastre pentru aproximativ 3 luni - atat cat sa trecem prin anotimpul rece sau secetos, depinde in ce zone locuim, luand aceasta vitamina in cantitati mai mici din tuberculi şi fructe uscate.
Acum, iarna, trebuie sa consumam zilnic o parte din urmatoarele alimente:
citrice (lămâie verde, lămâie, portocală, grepfrut), tomate, cartofi, broccoli, varză de Bruxelles, kiwi.
Cata vitamina C gasim intr-o ceasca de :
ardei gras rosu ...................... 226 mg
Broccoli, gătit........ ............... 58 mg.
Varză de Bruxelles ..................... 48 mg
Cartofi dulci................. .......... 25 mg
Varza ................................... 16 mg
Cartofi copti ........................ .. 12 mg
Mazăre congelata si fiarta....... ........ 8 mg
Spanac fiert......... .................... 8 mg
Salată verde............................ .. 5 mg
Morcovi fierti ............ ............. 2 mg

100 g produs ............... mg vitamina C

Cătină ...............................2500
Măceş...............................2000
Acerola ......................1600
Coacăză ...........................200
Kiwi ............................90
Broccoli............................. 90
Ardei iute..................... 80
Varză de Bruxellss .................80
Litchi .....................70
Căpşună .............................60
Portocală................................ 50
Lămâie .........................40
Pepene galben............................. 40
Conopidă................... 40
Grepfrut...................... 30
Zmeură ............................30
Mandarină.................. 30
Spanac......................... 30
Varză verde .......................... 30
Lămâie verde..................... 20
Tomată.............................. 10
Afină.............................. 10
Ananas .........................10
Strugure .......................10
Caisă........................... 10
Prună ..............................10
Pepene roşu..................... 10
Banană.......................... 9
Morcov ..............................9
Avocado ..............................8
Piersică....................... 7
Măr............................... 6
Mură......................... 6
Sfeclă .........................5
Pară ...........................4
Salată.................... 4
Castravete.................... 3

Ouale nu contin vitamina C, laptele de vaca are 2 mg la 100 ml.

Cum gatim
Vitaminele sunt in general sensibile si se degradeaza sub influenta luminii si caldurii, a aerului. Este hidrosolubila, deci trece usor in apa in care gatim. Nu se distruge cu totul la fiert, ci ramane in apa in care am gatit. De aceea, nu vom gati cu apa mai multa decat e necesar. Salata, fructele etc. isi diminueaza aceasta vitamina de la o zi la alta.

Lipsa vitaminei C provoaca:
- o drastica scadere a imunitatii - de aici sensibilitate la infectii, raceli etc. Eu nu racesc deloc, dar consum acuma, iarna ( incepand mai din toamna ) citrice - imi plac f. mult portocalele - si beau ceai de fructe de padure, macese, afine, cu lamaie.
- anemie- fara vitamina C, nu se poate absorbi fierul.
-o proasta calitate a pielii si vaselor sanguine, hemoragii, boli cardiovasculare, cataracta si favorizeaza aparitia cancerului.

Niciun comentariu:

căutare personalizată