O parte din retete (cele ovo-lacto-vegetariene) au fost transferate în blogul Bucătăria lacto-vegetariană, unde colecția se îmbogățește de la o zi la alta..

16 august 2010

Cum cumpărăm carnea de pasăre, cum o păstrăm

Cum arată un pui bun? 
  Să fie grăsuţ, cu organele şi pielea curată, fără lovituri, fără fracturi osoase, fără pene, tăieturi şi modificări de culoare. 
Culoarea pielii variază de la alb-gălbui la galben și este un rezultat al tipului de hrană mâncată de pui.  În cazul în care ficatul este verde, nu-l mânca. Acest lucru se datorează retenţiei de bilă.  
Închiderea la culoare ce apare uneori în jurul oaselor de pui se produce în principal la puii tineri, pentru că oasele lor nu s-au calcifiat complet și astfel pigmenti din măduva osoasă ies prin oasele lor poroase. Congelarea pot contribui la această infiltrare. Când puiul este fiert, petele se fac negre. Nu este nici o problemă, nici o boală a puilor, carnea poate fi consumată fără grijă.
 Pui de astăzi au  mai multă grăsime decât în trecut. Acest lucru se datorează faptului că puii sunt hrăniţi ca să crească foarte rapid. Grăsimea  poate fi îndepărtată cu uşurinţă. 
Termenul de valabilitate este o garanție a calităţii; de ce trece mai mult timp de la data ambalării, calitatea  începe să se diminueze, dar produsul poate fi utilizat în continuare. Este întotdeauna mai bine să se cumpere un produs înainte de data expirării. Dacă un termen de valabilitate expiră în timp ce puiul este congelat, acesta mai poate fi utilizat.
Aditivii nu sunt permiși la puii în stare proaspătă. Dacă pui sunt procesați, unii aditivi, cum ar fi MSG, sarea, erythorbat de sodiu - pot fi adăugați, dar aceștia trebuie să fie menţionați pe etichetă.
 Ca pe orice produse perisabile din carne și peşte, pot exista bacterii care se multiplică rapid, mai ales la temperaturi mai ridicate ale aerului. Congelarea nu ucide bacteriile, dar pot fi distruse prin prepare termică temeinică.
Cele mai multe focare de infecții apar ca urmare a contaminării în momentul gestionării alimentelor. 

Pentru a produce boli, bacteriile trebuie să fie consumate o dată cu produsele alimentare. Ele nu pot pătrunde în corp prin răni, tăieturi de pe piele. Cu toate acestea, păsările de curte trebuie să fie manipulate cu grijă, pentru a preveni contaminarea încrucişată. De exemplu, tăierea salatelor, a tomatelor, să nuse facă pe un tocător pe care s-a tăiat carne.  

 - Salmonella enteritidis pot fi găsită în tractul intestinal al unor animale, păsări de curte, câini, pisici și alte animale cu sânge cald. Aceasta tulpină este doar unul din aproximativ 2.000 de tipuri de bacterii Salmonella; este adesea asociat cu păsările de curte şi cu ouăle.
- Staphylococcus aureus pot fi luat de pe mâini umane, nas sau  gât.

- Campylobacter jejuni este una dintre cele mai comune cauze de boală diareică la om. Prevenirea contaminării încrucişate şi folosind metode de gătit corespunzătoare înlătură riscul îmbolnăvirilor.

- Listeria monocytogenes provoacă boli umane - indigestii . Acesta este distrus prin gatit. 

 Lichidul din pachetele congelate 
Mulţi oameni cred că lichidul roz din ambalajul cărnii de pui este sânge, dar este în cea mai mare parte  apă absorbită de pui în timpul procesului de refrigerare. Sângele este eliminat din păsări  în timpul sacrificării şi doar o cantitate mică rămâne în ţesutul muscular. 

 Păstrarea puilor proaspeți: 

Puiul este păstrat la rece în timpul distribuţiei  în magazinele cu amănuntul, pentru a preveni înmulțirea bacteriilor. Puiul ar trebui să se simtă rece la atingere, atunci când îl cumpărăm.Puneți pachetele de carne de pui  în pungi de plastic de unică folosinţă și mergeți cu carnea cât mai repede acasă, pentru a o pune la rece sau a o găti. Se poate ține la frigider,  1 sau 2 zile, sau o puteți congela.  
Ambalajul propriu previne "arderea cărnii în congelator, care apare ca niște pete maro . Aceste bucăți trebuie îndepărate înaintea preparării puilui. Carnea puternic arsă trebuie aruncată, deoarece este uscată și fără gust.

Pui poate fi marinat în frigider până la 2 zile.  
Niciodată nu puneți la frigider pui parţial gătit, pentru a-l termina de gatit mai târziu, deoarece bacterilie din carne nu au fost distruse.
Semipreparate:

Când le cumpărăm în totalitate gătite - pui la rotisor, asiguraţi-vă că este fierbinte, la momentul cumpărării. Folositi-l în termen de două ore dar se poate ține și la frigider, în containere acoperite. Mănâncă-l în termen de 3 sau 4 zile, rece sau reincalzit. Se poate și congela. Pentru a nu=și pierde prea mult gustul şi textura, se utiliza în decurs de 4 luni.

Dezgheţarea puiului congelat 
Se face în frigider, în apă rece şi în cuptorul cu microunde. Niciodată nu decongelați puiul  pe tejghea sau în alte locaţii. Cea mai indicată metodă de dezgheţare se face în frigider, de obicei peste noapte. Pentru o decongelare rapidă, puneți punga cu carne în apă rece -  în ambalaj etanş, și schimbați apa la fiecare 30 de minute, pentru a fi siguri că rămâne rece. Astfel se dezgheaţă în 2 - 3 ore. Pieptul fără os va fi dezgheţat într-o oră sau mai puţin.
Puii pot fi gătiți și în  stare congelată în cuptor sau pe aragaz. Timpul de gatit va fi de aproximativ 50% mai mare.

  Gătire la microunde:
 - pui întregi se țin 9 - 10 minute pe jumătate de kilogram, 

 - carne dezosată - 6 - 8 minute pe jumătate de kilogram.
Părţile osoase se așează  în centru.
Puiul întreg se pune într-o pungă de gătit pentru cuptor sau într-o oală acoperită.

Posibila iradiere a păsărilor
În 1992, în SUA s- a aprobat o lege ce permite iradierea cărnii, pentru a stopa dezvoltarea bacteriilor. 
Pachete de carne de pui iradiate sunt uşor de recunoscut, deoarece acestea poartă inscripția ;trataţi prin iradiere."

Stocarea la frigider  a produselor de pui
Pui proaspeți și organe - 1 sau 2 zile
Semi preparate de pui - 3 sau 4 zile
Musaca gătită, feluri de mâncare sau supă - 3 sau 4 zile
Bucati de pui fierte, în supă  sau sos 1 sau 2 zile
Nuggets, chiftele - 1 sau 2 zile
Pui fript -  3 sau 4 zile
Pui chinezesc , cu sos 1 sau 2 zile
Salata de pui 3 si 5 zile
 
 Conservele de pui se păstrează de la 2 la 5 ani, în cămară.

Niciun comentariu:

căutare personalizată

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape