O parte din retete (cele ovo-lacto-vegetariene) au fost transferate în blogul Bucătăria lacto-vegetariană, unde colecția se îmbogățește de la o zi la alta..

30 mai 2011

Mucegaiurile, un pericol pentru sănătate

Unele mucegaiuri pot provoca reacţii alergice şi probleme respiratorii. Când vedeţi mucegai pe alimente, este sigur să tăiați partea cu mucegai şi să folosiți restul? 
Uneori mucegaiurile pot fi observate cu ochiul liber. Sub microscop, arată ca ciupercile.
Rădăcinile pot fi dificil de văzut când mucegaiul este în creştere şi pot fi foarte adânci, în produsele alimentare. Alimentele care au mucegai pot avea, de asemenea, bacterii invizibile, în creştere.
Unele forme provoacă reacţii alergice şi probleme respiratorii. Atunci când un produs alimentar indică o creştere de mucegai, e invadat profund de rădăcinile acestuia. Uneori, substanţele otrăvitoare sunt adesea prezente sau toxinele s-au răspândit în întregul aliment.

Ce sunt micotoxinele?
Micotoxinele sunt substante otrăvitoare produse de anumite mucegaiuri, găsite în primul rând în culturile de cereale şi nuci, dar și pe ţelină, suc de struguri, mere şi alte produse. 
Ce este Aflatoxina?

Aflatoxina este o otravă cauzatoare de cancer, produsăe de anumite ciuperci de pe produsele alimentare, în special pe porumb şi alune. Acestea sunt, probabil, cele mai cunoscute si cel mai intens cercetate micotoxine din lume. Aflatoxinele au fost asociate cu diverse boli, cum ar fi aflatoxicoză, la animale şi oameni din întreaga lume. 

Mucegaiuri comestibile

Mucegaiul albastru din brânză Roquefort, Gorgonzola, Stilton - create prin introducerea de spori de P. roqueforti sau Penicillium roqueforti. Brânzeturi, cum ar fi Brie si Camembert, au mucegai alb la suprafaţă. Unele salamuri au un caracteristic strat subţire de mucegai alb, care este sigur pentru consum. Jamboanulș uscat de ţară are în mod normal, mucegai la suprafaţă, care trebuie să fie curăţat înainte de preparare.

 Cresc în frigider?

Mucegaiurile pot să crească in frigider.
Curatenia este vitală în controlarea mucegaiului.  
Curăţaţi interiorul frigiderului la cateva luni cu 1 lingură de bicarbonat de sodiu dizolvat într-un litru de apa. Clătiţi cu apă curată şi uscată. Curăță mucegaiul vizibil (de obicei negru) de pe  cauciuc folosind 3 lingurite de inalbitor într-un litru de apa.
Păstraţi  prosoapele, bureţii, mopurile, cât mai curate. Un miros de mucegai înseamnă că s-a format mucegai. Aruncaţi-le imediat.
 
 
Cum putem proteja alimentele?
Păstraţi mâncarea acoperită, pentru a preveni expunerea la sporii de mucegai din aer. Utilizaţi folie de plastic pentru a acoperi alimentele care doriţi să fie umede - fructe proaspete  şi legume, salate. Mucegaiurile se pot dezvolta în alimente bogate în acid cum ar fi gemuri, jeleuri, muraturi, fructe,  roşii.
 Utilizaţi resturile în termen de 3 până la 4 zile, astfel mucegaiul nu are nici o şansă să crească.
Cumpăra cantităţi mici şi utilizează produsele alimentare rapid.  
Nu mirosi alimentul mucegăit. Dacă mâncarea este acoperită cu mucegai, arunc-0. Pune-o într-o pungă  şi aruncaţi-o într-un coş de gunoi acoperit.
Curăţaţi frigiderul sau camara, în cazul în care produsele alimentare au fost depozitate.
 Mucegaiul se răspandeste rapid în fructe si legume.
Alimentele cu conţinut ridicat de umiditate pot fi contaminate la suprafaţa.  

Un comentariu:

Unknown spunea...

Eu cand vad un produs care a facut putin mucegai il arunc.
De cand am citit in studiul china despre untul de arahide cu mucegai,lumea saraca il consuma si din acest motiv faceau cancer...

De asemeni painea, odata ce are putin mucegai este toata infectata, noi nu vedem dar microbul este in toata painea.
Pe curand.

căutare personalizată

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape