O parte din retete (cele ovo-lacto-vegetariene) au fost transferate în blogul Bucătăria lacto-vegetariană, unde colecția se îmbogățește de la o zi la alta..

17 mai 2011

Putem mînca mai ieftin și mai sănătos

Pentru a viață sănătoasă, luați cel puțin o masă în fiecare zi - se spunea, ironic, la un post de radio.
Da, mâncarea a ajuns o problemă, în România. Pentru că la noi mâncarea este în general de foarte proastă calitate și foarte scumpă, comparativ cu alte țări din Uniune. Iar mulți români au venituri foarte mici sau inexistente.
În aceste condiții, cum putem să ne menținem sănătatea în limite normale? Nu prea se poate. Trebuie să facem mereu economie, să cumpărăm numai ce ne putem permite. Dar cum?
Vin cu câteva sfaturi, care știu că pot fi utile numai pentru cei care au cât de cât un venit normal, dar......
Ideea ar fi să ne străduim să cumpărăm alimente sănătoase, dar ieftine, cum sunt produsele locale, neprelucrate, pe care le vom  pregăti apoi la domiciliu. 
 A ști să faci alegeri inteligente înseamnă a economisi bani. Nu spun o noutate, dar de câte ori (într-o  lună), din grabă, din lipsă de timp etc., cumpărați unele produse/preparate prea scumpe, de care nu aveați totdeauna nevoie sau a căror calitate e îndoielnică? Chiar și simplu fapt de a intra mort de foame într-un supermarket și a cumpăra un pate sau un salam și o pâine - iar cînd ești prea flămând mai iei și ceva dulce, o plăcintă, o napolitană (iau astăzi, pentru ultima dată, că de mâine.......) - ne dă peste cap toate principiile. Cînd ești obosit, stresat, flămînd, ai mânca de toate, fără a mai selecta. De aceea, cel mai bun sfat este de a mânca ceva - chiar și o bucată de pâine cu unt sau 1 ou, un măr - înainte de a merge la cumpărături. Te vei purta altfel și nu vei mai cumpăra sub impulsul foamei și al grabei.
Câți bani dai pe sucuri, cookie-uri, biscuiți, gustări preambalate, alimentele procesate? Scapă de aceste alimente nesănătoase. Portofelul şi corpul tău îți vor mulţumi. 
Pe cât posibil, mănâncă cât mai puţin în oraș; este scump și nesănătos.
Du-te la piață cu o lista de cumpărături, în funcție de ce ai nevoie în săptămâna respectivă.
 Alege produsele proaspete din carne și renunță la ”junk food" şi astfel vei economisi bani. 
Gătește des cîte o supă sau ciorbă, care va face prânzul mai hrănitor și mai ieftin. 
Ferește-te de zaharurile ascunse. Multe alimente ambalate sau prelucrate au niveluri ridicate de zahăr iar oscilaţiile rapide de zahăr în sânge pot contribui la apariția unor probleme grave de sănătate. 
Evită să consumi piure de cartofi instant, pâine albă, supe şi conserve de legume, paste făinoase rafinate, cereale şi zahăr. Carbohidrații sănătoși includ cereale integrale, fasole, fructe și legume, sunt digerați lent, furnizează energie de lungă durată şi păstrează zahărul în sânge și nivelul insulinei stabil. 
Carbohidrații nesănatoși ( făina albă, zahăr rafinat, orez alb) se digera rapid şi dau energie de scurtă durată. 
E important să te gândeşti la calitatea și puritatea alimentele pe care le cumperi. Preferă piețele.
Poți economisi bani dacă cumperi vrac. 
Nu uita de sursele de proteine vegetale, destul de ieftine, foarte hrănitoare, usor de preparat şi bune la  gust. Nu vei economisi doar bani, ci și calorii! Alte surse de proteine  de înaltă calitate sunt nucile şi seminţele, precum şi ouăle. 
 Există multe alimente care pot fi cumpărate în vrac - cereale, produse lactate, carne, ulei. Puteţi congela alimentele perisabile - carne, lapte, pâine, în portii mici. 
Cumpără produse non-perisabile, cum ar fi fasole uscată, cereale, alimente şi conserve, vrac. 
 Produsele de sezon se pot cumpăra la sac, mai ieftin şi în starea cea mai bună şi la maximă valoare nutritivă - ex.  mere, portocale, grapefruit, cartofi,  ceapă. 
Legumele congelate sunt  hrănitoare, bune la gust, şi, adesea, mai ieftine. 
Cumpăra toate cerealele vrac şi stochează-le în recipiente închise ermetic - orez, mei, orz si ovăz. Orezul brun poate fi un pic mai scump decât orezul alb, dar are mai mare valoare nutritivă. Cerealele integrale sunt o sursă excelentă de substanțe nutritive, inclusiv de proteine.
Carnea este de multe ori vândută în pachete mai mari; cumpăra pui întreg și taie-l tu. 

  Prepară feluri noi, din cele anterioare
O altă cheie pentru economisirea de bani este să vă asiguraţi că nu se pierde nimic. Toate resturile pot fi folosite pentru o altă masă. Aceste mese pot deveni cele mai bune!  Fă un sos de bulion, adaugă orice resturi -  legume, carne -  în bucăţi mici. Puteţi fi foarte creativ, adăugând ierburi şi condimente.
Fă burritos din resturi. Pur şi simplu pune totul într-o coajă de tortilla sau turtă, cu un pic brânză sau sos. Taie resturi de carne în bucăţi mici, adaugă fasole sau alte legume.
Mai puţin costisitoare pot fi unele feluri gustoase, cum ar fi musaca, supe, tocanițe.
Încercaţi ceva cu totul nou! Aţi putea fi surprins ce alimente cu arome diferite merg bine împreună. De exemplu, incearcă sa faci o salata verde cu fel de fel de  boabe întregi şi legume fierte sau  bucăţi de  carne de la altă masă. 
 Amintiţi-vă că aspectul este foarte important.
Folosind culori contrastante - ex. ierburi verzi și porumb galben la o farfurie de fasole neagra sau linte. Pune morcovi şi roşii sau ardei pe o salata cu frunzele verde închis. 
Așează o lumânare și flori  în centrul mesei. Alege o faţă de masă și covoare colorate,  servețele colorate. 
Implică-i pe copii, lasă-i să decoreze în modul lor unic.
Evită deserturile pline de zahar, cum ar fi prăjituri, cookie-uri, produse de patiserie şi brioşe, şi alege fructe proaspete,  înghetata, iaurt. Cumpără  un container mare de iaurt simplu,  adăugă miere şi fructe tăiate bucăţi.
Mulţi dintre noi au poftă de ciocolată. Ciocolata neagra este bogată în anti-oxidanţi bucura și e foarte indicată.

Niciun comentariu:

căutare personalizată

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape