O parte din retete (cele ovo-lacto-vegetariene) au fost transferate în blogul Bucătăria lacto-vegetariană, unde colecția se îmbogățește de la o zi la alta..

23 februarie 2009

Cum se face kefirul

Cand eram copil, parintii mei preparau in casa kefir, cu niste ciupercute mici si albe adaugate in lapte. Stiind ca acesta este un adevarat elixir de viata lunga, am vrut sa reiau acest bun obicei, dar n-am gasit nicaieri granulele miraculoase.
Daca cineva dintre voi ma poate ajuta, il rog sa-mi scrie aici.
Kefirul este de origine caucaziana, populatie cunsocuta in lume pentru longevitatea sa. Granulele de kefir sunt, de fapt, un complex de bacterii şi drojdii care contin o polizaharida numita kefiran. Acestea se obtin prin fermentare (bacterii de tip Lactobacillus kefir şi Lactococus lactis transformă o parte din lactoza din lapte în acid lactic, de unde gustul acrişor); fermenţii de kefir (Candida kefir) provoacă fermentaţia, astfel încât se formează acid carbonic, care acidulează, şi alcool.
Ca sa facem kefir, avem nevoie de un "cuib" de granule, care se inmultesc repede si putem oferi apoi tuturor cunostintelor.
Kefirul se prepara astfel: amestecam patru linguriţe rase de granule de kefir cu 1 l de lapte fiert, călduţ. Vasul in care va sta - un borcan mai mare ar fi bun - trebuie sa se inchida ermetic. Lasam vreo 2-3 ore, la loc cald, de 20°C. Strecuram si obtinem un "iaurt" ceva mai acid decat cel obisnuit.
Pentru cei care vor să prepare kefir în casă şi nu au o sursă de seminţe, prezentăm in continuare, o reţetă eficientă.
Daca nu gasim granule pentru kefir, putem proceda astfel:
Pentru inceput, cumparam 3 feluri de kefir - dar care o fi preparat cu granule, ca pe piata gasim destule produse contrafacute? - si într-un litru de lapte călduţ amestecăm patru linguri de kefir diferit, produs in surse diferite si-l turnam intr-o oala de lut pe care o acoperim si o lasam la cald - la circa 20°C. Este gata dupa 2- 3 zile - daca e prea cald, se face mai repede. Din smantana ridicata deasupra păstram patru linguri, la frigider, pentru a face din nou kefir.
Folosim mai multe feluri de kefir (ar fi bun Mili) pentru a reusi sa avem culturile lactice necesare - Bifidobacterii, Lactococi etc. ; putem folosi si iaurt probiotic. Daca capacul de aluminiu al recipientului cu kefir e bombat este mai bun, inseamna ca drojdiile fermenteaza.
Beneficii pentru sanate
Sunt nenumarate...
In primul rand, mentine sanatatea intestinelor, fiind indicat chiar si in cancer de colon; rezolva tot felul de probleme digestive - si aciditatea gasrtica.
- contribie la cresterea acidului folic, este prielnic si celor cu intoleranta la lactoză.
- regleaza tensiunea arteriala, reduce nivelul colesterolului.
- reface flora intestinale, întărireste sistemul imunitar.
- revitalizeza pielea.
- distruge viruşii şi bacteriile danatoare.
- distruge celulele tumorale; poate stopa dezvoltarea celulelor canceroase (si a celor de la sân),
- adăuga vitamine, minerale şi bacterii sănătoase în alimentaţie.
Alte informatii mai gasiti aici

66 de comentarii:

Marcela S. spunea...

Minunat blog cu informatii f. utile. Mii de multumiri. Numai bine.

Anonim spunea...

interesant

Unknown spunea...

Eu le-am cumparat si deja am mai bine de o saptamana de cand beau .
Cand ajung acasa iti dau adresa site-ului de unde am comandat, sau daca mai ai rabdare o saptamana iti trimit eu niste ciupercute :)

Maria spunea...

Nu e nici o graba si as prefera sa-mi trimiti niste ciupercute. Dupa ce le inmultesc, le voi oferi si eu doritorilor, gratuit.

Maria spunea...

Marcela s si Clau, va multumesc si va mai astept.

Unknown spunea...

Este perfect . Se inmultesc mult mai repede decat Kombucha, asa ca in curand voi avea posibilitatea sa trimit . :)

Leah spunea...

m-am bucurat sa gasesc acest blog. multumesc pentru informatiile pe care le-ati scris.
eu traiesc in california si as vrea sa va intreb unde pot gasi ciupercutele pentru cuib? exista de cumparat?
multumesc,
raluca

Ariadna spunea...

M-as bucura tare mult daca m-ar ajuta cineva cu o lamurire. Am procurat niste ciupercute pentru kefir, am preparat bautura si dupa ce am consumat un pahar( pe la 6 seara), am avut surprize destul de "neplacute" noaptea pe la 2:00( gaze si scaun apos dupa ce m-am chinuit ceva vreme). Va rog sa ma scuzati pentru "descriere", dar as dori sa stiu daca s-a mai confruntat cineva cu astfel de reactii si daca sunt normale. Ce e de facut? Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Anonim spunea...

Buna sunt Mirela Chelaru din navodari Judetul Constanta si am kefir indian cine este doritor poate sa ma contacteze la adresa de email Mirelachelaru69@yahoo.com ofer kefirul gratuit pentru ca asa este normal pe 7 noiembrie 2009 trebuie sa'l injumatatesc iar jumatatea o ofer gratis ma repet,de cand am inceput sa iau acest kefir am inceput sa ma simt mai bine,in schimb s-a marit pofta de mancare si vreau sa va iau la cunostinta ca am cancer la san-operat...

Anonim spunea...

Buna sunt Mirela Chelaru din navodari Judetul Constanta si am kefir indian cine este doritor poate sa ma contacteze la adresa de email Mirelachelaru69@yahoo.com ofer kefirul gratuit pentru ca asa este normal pe 7 noiembrie 2009 trebuie sa'l injumatatesc iar jumatatea o ofer gratis ma repet,de cand am inceput sa iau acest kefir am inceput sa ma simt mai bine,in schimb s-a marit pofta de mancare si vreau sa va iau la cunostinta ca am cancer la san-operat...

Maria spunea...

Adriana, scuza-ma ca iit raspund cu intarziere.
Cred ca depinde de toleranat fiecarui organism. De regula, mie imi prieste laptele dulce, pot sa beau oricat, dar iaurt, fiind putin acid, trebuie sa beau numai cate putin , cam o jumatate de cana o data.
Iti recomand sa incepi sa consumi kefir in doze mai mici si de mai multe ori pe zi. Depinde cum iti prieste.

Maria spunea...

MIrela, iti multumesc pentru gemerozitatea ta.Iti doresc multa sanatate.

bucatariadenysei spunea...

te asteapta un premiu leapsa la mine...

catalin spunea...

Interesante informatii,daca se poate as dori si eu niste ciupercute de kefir...Multumesc

bluevelvet_26_07 spunea...

pot oferi cipercuta de kefir

catalin spunea...

Si cum procedam pentru aintra in posesia lor?Eu locuiesc in Suceava.

mona spunea...

Nu stiu ce fel de kefir foloseam noi, acum 20 de ani si mai bine, dar stiu ca era extraordinar atat ca gust cat si ca efect.Noi il puneam intr-un saculet de tifon si astfel nu era nevoie sa-l strecuram iar "iaurtul" de kefir ramanea intreg, era o minune! Mai bun ca inghetata! Din pacate la Tg.Mures nu mai are nimeni, nu stiu ce s-a intamplat, la toti ne-a pierit.As fi fericita sa-l pot prepara nepotelei mele si nu numai. Adresa mea este:monadumitru@yahoo.com, daca exista cineva mai aproape care ar putea sa-mi ofere niste ciupercute. Multumesc d'avance!

Marga spunea...

Pentru cei care au problemele Ariadnei, trebuie sa stie ca in primele 10-14 zile creşte activitatea stomacului care se manifestă prin balonări. Uneori scaunul poate fi rarefiat şi la intervale mici. Tratamentul nu se întrerupe. La bolnavii cu probleme de ficat şi renale apar senzaţii neplăcute în regiunea ficatului şi a rinichilor. După 10-12 zile scaunul devine normal, perioada furtunoasa încetează, apare îmbunătăţirea stării generale, creşte buna dispoziţie şi tonusul general.

Ethereal spunea...

Buna seara! Acum am dat si eu de aricoul dumneavoastra. Sunt o mare iubitoare de kefir si iaurturi probiotice si m-ar interesa si pe mine de unde pot cumpara acele ciupercute k sa imi fac si eu propriul kefir pentru ca trebuie sa recunosc, inafara de cel de la milli, nu prea am dat de altul kre sa ma multumeasca si tare mi-e ca nu sunt autentice... de aceea as vrea sa ma ajutati sa mi-l prepar in casa, va las si adresa de mail pentru oricine ma poate ajuta, multumesc. Irina. (adresa de e-mail este: irinuky@yahoo.com)

Lucian Baloi spunea...

Va salut,


este vreun timisoarean care ma poate ajuta cu o cultura de kefir?

Multumesc,

Lucian

Lucian Baloi spunea...

Va salut,


este cineva din Timisoara care poate sa-mi dea si mie culturi de kefir?


Multumesc,

Lucian

ely spunea...

Eu am inceput sa folosesc chefirul in urma cu cateva zile,dar ce se intampla daca iti scapa ciurecute in kefir si le mananci???
Daca nu ai cui sa le oferi le poti manca oare???

ely spunea...

Daca mananc acete ciuperci,ce se intampla???

Maria spunea...

EllY,
Incă nu am reușit să intru în posesia unor ciupercuțe pentru chefir.
Dacă vrei să oferi, permite-mi să dau un anunț în acest sens.
mă gândeam că pot fi puse într-un plic, trimis imediat, cu plata ramburs - în sensul că trebuie plătite cheltuielile de expediere. Dacă vrei să le vinzi pe bani, poți să faci și așa...Doar fiecare face cum vrea.
Revenind la întrebarea ta, nu am auzit pe nimeni să mănânce ciupercuțele.
Nu știu ce să cred, eu totuși nu aș recomanda să le mănânci. Bănuiesc că dacă ,din greșeală, mai înghiți câte o ciupercuță ,nu pot fi probleme, dar să le mănânci pe toate cred că nu ar fi bine.
Scrie-mi cum te simți, ce efect au asupra sănătății tale.

ely spunea...

Draga Maria,nu doresc sa le comercializez,o sa le dau celor care vor,pentru ca nici eu nu le-am luat contra cost.Dar as fi vrut sa mai si mananc din ele,sperand intr-o minune.Stii draga mea ,eu sunt o mama careia ia decedat baiatul in varsta de 20 de ani,in urma cu 3 ani,alt copil nu mai am,analizele nu sunt incurajatoare,sunt un dezastru,ma agat de orice speranta,daca D-zeu nu ma duce langa puiul meu,macar sa incerc tratamente rudimentare.Psihic inca nu mi-am revenit dupa doliu,din aceasta cauza ,cum apare o suparare peste ale mele,imi apare pe corp :rash morbiliform" adica eritem.
Am urmat tratament medicamentos,a disparut,dar la prima suparare imi apare iar.De cateva zile beau acest kefir,a disparut constipatia,si m-am tamponat cu acest kefir peste aceste iritatii,stiti ca mi-a disparut mancarimea.Nu stiu daca de la kefir,dar banuiesc.Dar eritemul apare cand ma supar,si cum sunt mereu trista,plansa.Daca vor mai aparea semne promit ca va voi tine la curent.
va imbratisez cu drag.ely

Maria spunea...

Ely, Iti doresc să ai multă putere să treci peste necazuri și sănătate.
Problemele tale de sănătate vin de la durerea sufletească și de aceea se vindecă mai greu.
Aș vrea și eu niște ciuperci de kefir, dar nu știu cum să intru în posesia lor. Eu locuiesc în Piatra Neamț. Dacă ești din București, am un frate acolo.

ely spunea...

Sunt din Constanta,o sa ma interesez,poate te interesezi si tu ,sa vedem cum iti pot trimite aceste granule.
Ele trebuie sa stea in lapte,si intrun borcan de sticla.
Vom vedea,vom gasi o solutie.Trebuie.Tinem legatura.
Numai bine.

Camelia spunea...

Trimiterea ciupercutelor de kefir este foarte simpla . Se imbuteliaza intr-un borcan cu putin lapte si cu un capac etans, iar acesta se aseaza intr-o cutie de carton un pic mai mare, atat cat sa putem pune pe langa borcan si ceva ziare ... Coletul astfel obtinut se trimite prin Posta Romana ... Bafta multa :)

unigraf spunea...

http://www.milkkefir.eu/english/phorm/secure/order.html?gclid=CJD9hq2qhqoCFcos3wodKwuGxQ

o sursa de ciuperci.....

unigraf spunea...

http://www.milkkefir.eu/english/phorm/secure/order.html?gclid=CJD9hq2qhqoCFcos3wodKwuGxQ


o sursa de ciuperci. Singura problema ar putea fi cu introducerea in tara ( din punct de vedere al ANSVSA)

Anonim spunea...

Lucian Baloi, ai reusit sa primesti ciupercutele? Eu sunt din tm. si tocmai am inceput acesta cura cu chefir. Cand se inmultesc, iti pot da.

alina spunea...

Lucian Baloi, ai reusit sa obti ciupercutele? Eu sunt din tm. si tocmai am inceput aceasta cura, asa ca atunci cand le inmultesc, as putea sa iti dau si tie.

Maria spunea...

Toate bune, dar imi trimite și mie cineva?

alina spunea...

Maria, cum as putea sa iti trimit?

Maria spunea...

Numai prin poștă, altfel nu văd cum. Pui câteva granule cu lapte într-o cutie mică de plastic, de la medicamente, apoi pui totul într-o cutie mică de carton. Cheltuielie le plătesc eu.

alina spunea...

OK, lasa-mi te rog o modalitate de contact,(email) ca sa putem comunica cu privire la adresa.Multumesc

Maria spunea...

Adresa mea este mboghian@gmail.com.

Nectaros spunea...

Am consumat si eu kefir preparat cu ciuperca tibetana cu ceva timp in urma si ma foarte bine.
Am fost nevoit sa plec din localitate o buna perioada si am pierdut cultura de ciuperca.
Ma poate ajuta cineva sa o refac.
Sunt din Ploiesti.
nectaros@yahoo.com

Anonim spunea...

MA NUMESC DIANA SI DIN INTAMPLARE AM INTRAT IN POSESIA UNOR CUIPERCI DE KEFIR, MAMA MEA MI-A VORBIT DESPRE KEFIRUL INDIAN , DAR CA SA FIU SINCERA AM AVUT INDOIELI LA INCEPUT SI DE ACEEA AM INCEPUT SA CAUT MAI MULTE INFORMATII.
DACA CINEVA ESTE INTERESAT IN ACESTE CIUPERCI EU POT SA I LE AU. LASA-TI EMAIL SI VA ONTACTEZ. NUMAI BINE.

Anonim spunea...

MA NUMESC DIANA SI DIN INTAMPLARE AM INTRAT IN POSESIA UNOR CUIPERCI DE KEFIR, MAMA MEA MI-A VORBIT DESPRE KEFIRUL INDIAN , DAR CA SA FIU SINCERA AM AVUT INDOIELI LA INCEPUT SI DE ACEEA AM INCEPUT SA CAUT MAI MULTE INFORMATII.
DACA CINEVA ESTE INTERESAT IN ACESTE CIUPERCI EU POT SA I LE AU. LASA-TI EMAIL SI VA ONTACTEZ. NUMAI BINE.

Anonim spunea...

Cum pot intra si eu in posesia catorva ciupercute ?

Multumesc frumos pentru raspuns .

Maria spunea...

Am acum am granule de kefir și voi trimite doritorilor, dar trebuie sa așteptați să se înmulțească. Eu incă nu am inceput cura și le țin in apă, unde incă nu cresc. Mai durează ceva.

Anonim spunea...

buna ziua , tuturor!

as dori si eu miraculoasele ciupercute! este cineva din fetesti sau din calarasi?
adresa mea de mail este mery_fetesti@yahoo.com

Anonim spunea...

Buna tuturor. Ma intereseaza foarte mult sa procur niste ciupercute pentru Kefir. Eu sunt din Iasi. Am mare nevoie pt baietelul meu sa ii dau kefir, el mananca in mod obisnuit iaurt de casa, dar as vrea sa ii dau si kefir.I-am cumparat de la napolact sau covalact dar nu-s foarte sigura ca nu au si conservanti.Sunt adepta mancarurilor facute in casa(ca sa stiu ce mancam.) Cred ca nici noua, nu ne-ar strica sa consumam kefir. Daca ma poate ajuta cineva, adresa mea de e-mail este petronelaat@yahoo.com. Multumesc anticipat

pensionara spunea...

Eu am ciperca de o luna si o tin in lapte.Mai este buna? Va rog sa-mi raspundeti.

Maria spunea...

Sunt bune și după ce au fost tinute in lapte. Eu zic să le clătești, să le pui in lapte crud și să continui să le folosești,

Anonim spunea...

Buna ziua, ma numesc Irina si sunt din Husi,judetul Vaslui. Cand eram copil mama facea in casa kefir din aceste ciupercute, acum as vrea sa-l incerc si eu, pentru mine si familia mea. Nu reusesc insa sa gasesc granulele necesare. Pentru inceput am cumparat 4 feluri de kefir din comert, si-o sa incerc sa obtin bautura in casa. As vrea insa, sa intru totusi in posesia ciupercii, chiar si contracost. Daca ma poate ajuta cineva, il rog sa-mi scrie pe adresa de e-mail
irinuk77@yahoo.com.

Anonim spunea...

Buna!

Spuneati ca ati putea oferi aceasta ciuperca / kefir. As fi interesat in acest sens, urmand ca eu sa suport taxele postale / curierat. Daca mai este valabila ceasta 'oferta', va rog sa imi raspundeti prin e-mail cu detalii in acest sens.

E-mail: robertpop@about.me

Va multumesc anticipat!

Anonim spunea...

Pot sa ofer ciuperca Tibetana (cea din care se prepara kefirul)oricui si oriunde in tara.Contactati-ma la tel 0723581643 pentru a-mi spune adresa unde sa trimit.

LorenaB spunea...

As dori si eu ciupercute kefir, nu am consumat niciodata si sunt surprinsa de beneficii. Daca ma poate ajuta cineva,sunt din braila si adresa mea de mail este lo_isa_bella@yahoo.com. Va multumesc!

keirciuperca mihai spunea...

Am mai multe culturi de ciuperca tibetana de kefir -- in bucuresti predare personala -- aici mai multe detali --> https://sites.google.com/site/kefirbiociupercatibetanalapte/ -- sau - tel - 0723506937 - mihai

maria spunea...

as vrea si eu ciuperca de la cineva din brasov va rog,mariagolanu@yahoo.com.

Anonim spunea...

Sint foarte curioasa sa incerc chefirul preparat astfel. Mie imi place foarte mult chefirul de casa din lapte proaspat dar nu am posibilitate sa il procur unde ma aflu. Este cineva din Statele Unite care sa aiba ciupercute. Exista alt mod sa le obtin?
Va multumesc mult. Bafta!!!

Anonim spunea...

locuiesc in america , cum sa capat ciupercutele ce sa fac?
mersi mult

Anonim spunea...

PENTRU PERSOANA DIN PIATRA NEAMT,SAU PERSOANELE DIN P. NEAMT, SAU DIN APROPIERE DONEZ CRISTALE DE CHEFIR DE APA IN LIMITA POSIBILITATILOR.SUNT LA INCEPUT DE "DRUM" E-MAIL.nitavasilache@yahoo.com

Anonim spunea...

Poate este cineva din Iasi care poate sa-mi dea si mie cristale de kefir? micaariel@yahoo.com

nikko spunea...

Poate este cineva din Iasi care are sa-mi dea si mie cristale de kefir? miaariel@yahoo.com

nikko spunea...

Popate este cineva din Iasi care are sa-mi dea cristale de kefir? micaariel@yahoo.com

Anonim spunea...

Am kefir. Ofer gratuit in Bucuresti / lucianaicul@yahoo.com

Anonim spunea...

Buna ziua . Locuiesc in Iasi si as dori sa cumpar ciupercuta kefir . Poate cineva sa-mi vanda ?
Monica
0721/229.025

Dorel Ilea spunea...

Buna ziua
Sunt din Cluj-Napoca si as dori sa cumpar ciupercute de chefir.

Anonim spunea...

Buna ziua. Sunt din Timisoara si as dori sa cumpar ciupercute de kefir.Daca ma poate ajuta cineva va rog sa-mi scrieti pe adresa vasilescu.rozalia@yahoo.com .Multumesc anticipat

Anonim spunea...

Buna ziua, este minunat ca mai exista si tratamente naturiste ca acesta care are atatea beneficii pentru sanatate. Mama mea sufera de ciroza hepatica si de alte multe boli, iar eu de abia mai pot sa merg. Din pacate, nu avem bani pentru cumpararea acestui produs. Este cineva care se ofera sa ne ajute? Sunt din Bucuresti. Va multumessc
Diana

Mihai spunea...

Bună ziua,
AM PARCURS APROAPE TOATE COMENTARIILE ȘI SUNT EXTREM DE INTERESANTE. CEL MAI MULT AM FOST IMPRESIONAT DE SOLIDARITATEA DE CARE DAU DOVADĂ COMENTATORII. ÎNTRADEVĂR, ATUNCI CÂND VORBIM DE SĂNĂTATE ȘI REMEDII DE ACEST GEN, ACEST SENTIMENT TREBUIE SĂ-I CARACTERIZEZE PE TOȚI OAMENII.
REVENIND LA SUBIECTUL ÎN CAUZĂ, KEFIRUL, ȘTIAM DESPRE ACEST PRODUS, DAR NU CUNOȘTEAM ATÂTEA DETALII INTERESANTE. EU ȘI FAMILIA MEA, SUNTEM MARI CONSUMATORI DE PRODUSE PROBIOTICE, DAR KEFIRUL NU A FOST PRINTRE ACESTEA. ACUM, CÂND AM AFLAT ATÂTEA LUCRURI DESPRE ACEST PRODUS, AM DEVENIT PE LOC INTERESAT ȘI VĂ SOLICIT SPRIJINUL ÎN A ACHIZIȚIONA ACELE SEMINȚE (CIUPERCUȚE), DE CARE FACEȚI CU TOȚII VORBIRE ÎN COMENTARIILE VOASTRE. PENTRU A FI CONTACTAT DE CĂTRE UN BINEVOITOR, POSESOR AL ACESTOR CIUPERCUȚE, SEMINȚE, LAS ADRESA DE MAIL (mihaicardas@yahoo.com)
Mulțumesc anticipat!
P.S. detaliile legate de adresa de livrare, nr. de telefon, le stabilim după primul contact pe mail.

Mihai spunea...

Bună ziua,
Am parcurs cu mult interes comentariile vostre, referitor la acest produs natural. Eu și familia mea suntem mari consumatori de produse probiotice, știam și de existența kefirului, dar nu cunoșteam atâtea detalii, fapt pentru care nu i-am dat prea mare importanță.
Acum, că am aflat atâtea lucruri interesante despre acest produs, care nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică, vă adresez rugămintea de a mă ajuta pentru a-mi procura aceste semințe (ciupercuțe), care stau la baza procesului de fermentație și obținerea unui kefir de cea mai bună calitate. În acest sens pot fi contactat pe adresa de e-mail mihaicardas@yahoo.com

Vă mulțumesc tuturor pentru comentariile pertinente, din care chiar ai ce învăța.
Cred că a sosit timpul ca oamenii să comunice în această manieră, a SOLIDARITĂȚII GENERALE. UNDE NU ESTE IUBIRE, ÎNȚELEGERE ȘI TOLERANȚĂ... NIMIC NU E!!

Mulțumesc că existați!
p.s. aștept să fiu contactat, iar o eventuală livrare după sărbători.

Unknown spunea...

donez ciupercuta kefir in iasi.0749052280

căutare personalizată

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape