O parte din retete (cele ovo-lacto-vegetariene) au fost transferate în blogul Bucătăria lacto-vegetariană, unde colecția se îmbogățește de la o zi la alta..

1 februarie 2010

Metode sigure de decongelare a alimentelor

 Uh! Vii acasă şi a uitat să dezgheţaţi ceva pentru cina. Iei un pachet de carne și îl pui în apa calda, ca să se dezgheţe repede. Dar o faci în condiţii de siguranţă? Dar dacă ai scos alimente din congelator și ai uitat pachetul  pe masă toată ziua, în timp ce ai fost la muncă? 
Nici una dintre aceste situaţii nu e de dorit, iar aceste metode de decongelare pot duce la îmbolnăviri.

 Alimentele sunt sigure pe termen nelimitat, aît cât sunt congelate. Când se dezgheață, orice bacterie care a fost prezentă înainte de congelare ar putea începe să se multiplice. 
Produsele alimentare nu ar trebui dezghețate pe masa din bucătărie sau  în apă fierbinte. 
Stratul exterior al produselor se încălzește prea mult și la temperaturi  bacterii lese multiplica rapid. 
Cel mai bine este ca produsele alimentare congelate să se dezgheţa în frigider, lent, pe un raft inferior. 
Există trei modalităţi în condiţii  sigure de dezgheţare: în frigider, în apă rece şi în cuptorul cu microunde. 
Dezghețarea în frigider
Un pachet mare, un curcan de exemplu, necesită cel puţin o zi pentru fiecare 5 kg - pentru a se dezgheța. Chiar şi cantităţi mai mici - cum ar fi o jumătate de kilogram de carne sau de piept de pui dezosate - necesita o zi intreaga pentru a se dezgheta complet. 

 După decongelare în frigider, carnea de pasăre se va utiliza în o zi sau două, carnea rosie - în 3 - 5 zile. Alimente dezgheţate în frigider poate fi recongelate fără a fi gătite, dar vor exista unele minusuri la calitate. 

Decongelare în apă rece  
Această metodă este mai rapidă decât decongelarea la frigider, dar necesită mai multă atenţie. Produsele alimentare trebuie să fie într-o punga de plastic intactă, ca să alimentele să nu absoarbă apa și să nu s einmulțească bacteriile în apă.  
Punga se scufunda în apă rece, care se schimbar la fiecare 30 minute. Pachetele mici  - aproximativ jumătate de kilogram - pot fi dezgheţate  într-o oră sau mai puţin. Pentru păsări  întregi,  aproximativ 30 de minute pe jumătate de kilogram. După  decongelare, produsele trebuie să fie gatite imediat. 
Alimentele decongelate în apă rece nu s epot recongela decît gătite.

Cuptorul cu microunde 

Alimentele decongelate astfel se vor găti imediat după decongelare, deoarece unele zone din alimente pot fi calde.
Alimentele dezgheţat în cuptorul cu microunde ar trebui să fie fierte înainte de recongelare..

Niciun comentariu:

căutare personalizată

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape